De aanpak van minister Stef Blok van Wonen om scheefwonen tegen te gaan werkt niet. Uit een rapport dat in handen is van de NOS wonen nog 547.000 huishoudens in een sociale woning terwijl hun inkomen daarvoor te laag is. Ook zijn er 332.000 huishoudens die juist in een te duur huis wonen.
In totaal zijn er dus zo’n 900.000 huishoudens die scheef wonen: zij wonen in een woning die niet past bij hun inkomen. Dat is een kwart van alle huurders in Nederland.
Het kabinet heeft de aanpak van scheefwonen tot een van de speerpunten gemaakt, omdat de wachtlijsten voor sociale huurwoningen praktisch opgelost zouden zijn als huishoudens met een te hoog inkomen zouden verhuizen. Daarom mochten de huren voor hogere inkomens worden verhoogd; dat moest de huishoudens stimuleren te verhuizen.
Huren nog fors lager dan vrije sector
Maar volgens de woningcorporaties werkt die aanpak niet, en stokt het aantal scheefwoners dat doorstroomt. Dat zou komen doordat de huren binnen de sociale sector nooit boven de 710 euro uit mogen komen. De prijzen voor een woning in de vrije sector beginnen vaak pas bij 900 euro.
Het ministerie van Wonen stelt dat in de eerste jaar na de invoering van de huurverhoging zo’n 3 procent van de scheefwoners is uitgestroomd. Minister Blok stelt dat het kabinet heeft gekozen voor ‘een geleidelijke aanpak’, en ‘niet om mensen hun huis uit te zetten.’
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl